Interview met Bert Neyens, ondervoorzitter N-VA Meeuwen-Gruitrode

Op 13 mei 2016, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws en activiteiten

Sinds de recente interne bestuursverkiezingen is Bert Neyens de nieuwe ondervoorzitter van N-VA Meeuwen-Gruitrode.  Bert is overigens helemaal nieuw in het bestuur.  Hij is afkomstig van Bree, woont sinds enkele jaren in Ellikom en is papa van twee kleine kinderen.  Hij is één van de twee partners van een jong advocatenkantoor.  

We vonden dat het tijd was om Bert eens op de rooster te leggen.  Interessant voor wie hem niet kent, maar ook leuk om te lezen voor wie hem wel kent!

 

Bert, je bent nieuw bestuurslid en al meteen was je kandidaat om de nieuwe ondervoorzitter van N-VA Meeuwen-Gruitrode te worden.  Dat wijst er op dat je er veel zin in hebt.  Wat heeft je aangezet om je politiek te engageren?

 

Onze samenleving is voortdurend in beweging. Nu ik zelf kinderen heb, besef ik maar al te goed  hoe belangrijk de toekomst van onze kinderen is.  Ik wil zelf actief kunnen deelnemen aan de invulling van deze toekomst, dat geeft me ook voldoening.  Er enkel over praten gaat niet veel zoden aan de dijk brengen.

Als ondervoorzitter (en wie weet ooit als voorzitter ;-)) van N-VA Meeuwen-Gruitrode krijg ik de kans om een bestuur daadwerkelijk mee te leiden en om de vooropgestelde doelstellingen zo goed mogelijk te realiseren.

En  dat ligt nu net in de lijn van mijn karakter. Ik wil graag de handen uit de mouwen steken en op lokaal vlak meewerken aan het beleid in onze gemeente.  Helaas is het niet zo evident om concrete resultaten te boeken,  gelet op de absolute meerderheid van het huidige bestuur. 

Maar als je samen aan de kar kan trekken, met een sterk team van gelijkgestemden, creëert dit ongetwijfeld meerwaarde voor jezelf én voor de gemeenschap.

 

Waarom heb je eigenlijk voor de N-VA gekozen? 

 

De standpunten van de N-VA leunen nu eenmaal het dichtst aan bij mijn persoonlijkheid en bij de ideeën die ik heb over hoe een samenleving georganiseerd moet zijn.

 

Vond je het moeilijk om je voor je politieke voorkeur te "outen"?

 

Als vrij beroeper lijkt dat misschien niet vanzelfsprekend, maar uiteindelijk valt dat mee.  Ik voel het niet zozeer als een kwestie van “outen”, omdat de N-VA zo dicht aanleunt bij wie ik ben.  Eigenlijk vond ik het niet meer dan logisch.  Bovendien, als je je effectief wil inzetten voor je idealen, voor verandering en vooruitgang, dan moet je nu eenmaal uitkomen voor je politieke overtuiging.  Het is ook tijd voor een moderne partij, die niet gebonden is aan verzuilde instellingen en ik weet dat ik niet de enige ben die die mening is toegedaan.  Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de N-VA een samenleving beoogt met een gunstig economisch klimaat, waarin iedereen die mee kan meedoet, en wie niet mee kan geholpen wordt.  Ik zou dus niet weten waarom ik hierover verlegen zou moeten zijn.

 

Je hebt nu al een paar maanden meegedraaid in het lokale bestuur.  Hoe valt het je mee?  

 

Uiteraard heeft het tijd nodig om voeling te krijgen met de andere  bestuursleden (met elk hun eigen persoonlijkheid en visie) en met de inhoudelijke dossiers.

Ik heb er wel alle vertrouwen in dat ik mij op vrij korte tijd zowel in de groep als in de dossiers zal kunnen inwerken.

Dat ikzelf niet van Meeuwen-Gruitrode afkomstig ben, beschouw ik als een voordeel, omdat ik zo onbevangen te werk kan gaan.

 

Op welke vlakken denk je vooral input te kunnen geven?  

 

Ongetwijfeld dossierkennis, standpunten verdedigen en onderhandelen om een welbepaald eindresultaat te bekomen.

Dit is overigens eigen aan mijn opleiding en beroep als advocaat.

 

Je bent een jonge vader en zelfstandig advocaat.  Vind je het moeilijk om de lokale politiek te combineren met je drukke leven?

 

Een  "jonge"  vader! Dat beschouw ik als een compliment. Mijn jongste dochter Amélie is inderdaad amper 2 en mijn zoon Lowie moet nog 4 worden tegen het einde van het jaar. Daarnaast ben ik partner in een jong en dynamisch advocatenkantoor.  Druk is het dus wel. Ik besteed bovendien graag  zoveel mogelijk tijd met mijn gezin, maar wil tegelijk ook graag de toekomst voor onze kinderen veiligstellen. Klinkt nogal idealistisch, ik weet het, maar toch …

Maar nogmaals, mijn engagement in de politiek ligt volledig in de lijn van mijn karakter. Ik geloof sterk dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een maatschappij die mij mateloos fascineert.  Omdat ik graag met mensen omga, is het voor een stuk ook ontspanning.  

 

Het worden spannende tijden voor onze gemeente.  De fusieplannen met Opglabbeek lijken al behoorlijk concreet.  Wat is je gevoel over deze fusie?

 

Ik sta daar zeer positief tegenover, voor zover het vrijwillig is, voor zover er geluisterd wordt naar de inwoners en voor zover de eigenheid van de dorpskernen bewaakt en versterkt wordt. Schaalvergroting creëert opportuniteiten op verschillende vlakken, die tot meerwaarde kunnen leiden. De N-VA is trouwens al verschillende jaren voorstander en voortrekker van een evolutie naar grotere en sterkere gemeentes. 

 

Zie jij pijnpunten in onze gemeente?

 

Dezelfde als in alle besturen met een absolute meerderheid.

Besluiten die louter en alleen op basis van een absolute meerderheid worden genomen, worden volgens mij onvoldoende afgetoetst.  Er is te weinig tegenspraak en overleg, waardoor de kwaliteit van de democratie ondermijnd wordt en je soms een gevoel krijgt van een alleenheerschappij.

Maar goed, in een democratie is de minderheid van vandaag misschien de meerderheid van morgen…

 

Bert, het is waarschijnlijk al een tijd geleden, maar hier komen ze: enkele "vriendenboekvragen":

 

Wat is je lievelingskleur?

Azuurblauw.

 

Wat is je favoriete gerecht?

Ik ben een echte Bourgondiër, zonder twijfel rosbief met bearnaisesaus en zelfgesneden frieten.

 

Wat is je favoriete sport?

Buitenlands voetbal (kijken), en (zelf) lange afstanden joggen.

 

Wat was je favoriete schoolvak?

Wiskunde.

 

Welk tv-programma of serie wil je niet missen?

The Soprano’s.

 

Naar welke muziek luister je graag?

Afhankelijk van de stemming maar als de kinderen in bed liggen … Soul Jazz.

 

Naar wie kijk je op?

Niet één bepaald iemand, maar in het algemeen ieder die iets doet voor een ander zonder daar iets tegenover te stellen.

 

Welke politicus krijgt je voorkeur?

Jan Jambon.

 

Met welk beroep zou je wel eens willen ruilen?

Onderzoeksrechter.

 

Welke vijf dingen staan er op je "bucket list"?

Ik ben snel tevreden, ik heb er maar vier :-) 

- een etentje op het dakterras van één van ’s werelds top 10 restaurants

- een reis rond de wereld

- een wereldleider ontmoeten

- de marathon lopen in New York

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is