Oudsbergen, Oudsbergen allein...

Oudsbergen, Oudsbergen allein…

 

Jo Erens zong zoveel jaar geleden al een gelijkaardig deuntje: “… es mie awd Limburg, Limburg allein, doa geit niks bove, zo is t’er mer ein…”.  

Een beetje chauvinisme over onze eigen gemeente kan geen kwaad. Want we mogen met recht en reden trots zijn op Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode.  Eén van de overduidelijke voordelen van de gemeentefusie is dat we ineens over een enorme brok ongerepte natuur beschikken.  Vooral in de drukke tijden van tegenwoordig is dit een enorme troef, waarmee we ons kunnen profileren naar omliggende gemeenten, maar ook ver daarbuiten.  

 

IN DE MARKT ZETTEN

 

Oudsbergen heeft alle kwaliteiten om zich in de markt te zetten als oase van rust, als paradijs voor sporters en speelplaats voor jong en oud.  Onze natuur is een plaats om je te ontspannen door fysieke inspanning (fietsen, wandelen, paardrijden) en om je terug te trekken uit de drukte van elke dag.  Onze eigen inwoners kunnen hier dagelijks van genieten.  Voor inwoners uit andere steden en gemeenten is het een reden om onze gemeente te bezoeken.

Er is werk aan de winkel om onze gemeente te promoten, maar we zijn ervan overtuigd dat dit broodnodig is en dat dit ook vruchten zal afwerpen.   Enkel door onze troeven uit te spelen en er consequent op in te zetten, kunnen we ons onderscheiden van andere gemeenten.  Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat niet alleen onze bossen en duinen meer bezoekers zullen aantrekken, maar ook onze centra.   Het zal aantrekkelijker worden voor handelaars en horeca om zich in Oudsbergen te vestigen en voor onze inwoners is het fijner om te wonen in een gemeente die bruist.  Een gemeente die leeft, een dorpskern waar iets te doen is, nodigt immers uit om elkaar te ontmoeten, om sociale contacten te onderhouden en aan te halen.  

 

ONGEREPTE NATUUR

 

Zandontginning, zoals gepland ter hoogte van Donderslagheide en gepromoot door de vorige gemeentebesturen, past niet in deze filosofie.  Eens gestart, zal er een werf zijn gedurende decennia.  Bovendien is het niet duidelijk wat de impact zal zijn op de omliggende waterpartijen (beken, vennen), en de beschermde natuur in de buurt.  De opbrengst is van eindige duur en niet zeker.  De vraag naar bouwzand neemt af door nieuwe bouwmethoden en hergebruik van bouwmaterialen (kringloopeconomie).  Bovendien is er in onze gemeente geen waterweg om het bulktransport te verzekeren.  Het zal dus een bijkomende belasting betekenen voor de N76.  Er valt bovendien stof- en lawaaihinder te verwachten. 

Hoewel zandontginning dus een bepaalde inkomst zou kunnen betekenen voor de gemeente, valt het niet te rijmen met de intrinsieke waarde van onze gemeente en zou het zelfs een bedreiging vormen voor ons echte kapitaal: de ongerepte en kostbare natuur.  

Bovendien werd er onlangs een project ingediend om het nationaal park Hoge Kempen en de Duinengordel te laten erkennen als werelderfgoed, hetgeen een bijkomend argument is om geen zandindustrie toe te laten in onze natuur.

 

VERZORGDE NATUUR

 

Wandelpaden en fietspaden moeten perfect worden onderhouden aangezien zij toegang bieden tot de natuur, ons visitekaartje.  Er moeten ook (meer) faciliteiten worden voorzien opdat men langere tijd kan doorbrengen in de natuur (banken, tafels, vuilnisbakken, elektrische oplaadpunten, luchtstations…).

Bewegwijzering moet gelijkvormig en verzorgd zijn en leiden naar plaatselijke horeca en kleinhandel.

De aanwezige sport- en spelinfrastructuur in de bossen en natuur, moet ook goed onderhouden worden.  Een strikt onderhoudsschema moet voorkomen dat de infrastructuur verloedert (bvb Sjorbos, fit-o-meter en omloop 3 km Gruitrode).  Er dient voldoende verlichting te worden voorzien, rekening houdend met ecologische overwegingen (zonnepanelen, LED verlichting, …).  Er moet een plan van aanpak komen voor sluikstorten.  Vuilnisbakken moeten zeer geregeld worden geleegd, sensibilisatieacties tegen sluikstorten moeten burgers gemotiveerd en alert houden om onze natuur in ere te houden.

 

ECOLOGIE IN OUDSBERGEN

 

Projecten rond ecologie moeten door de gemeente worden gepromoot, maar de gemeente moet vooral zelf het goede voorbeeld geven.  

Het energieverbruik door gemeentelijke gebouwen moet op een transparante manier worden weergegeven, er moet worden ingezet op vergroening van het gemeentelijke wagenpark.  

Verder kunnen projecten in verband met bijen worden aangemoedigd en ondersteund, net zoals tuinieren (scholen, kinderopvang,…), en moeten scholen  worden aangemoedigd om voldoende groen te voorzien.

Ook moet ernstig worden onderzocht of er mogelijkheden zijn om windenergie op te wekken of om zonnepanelenweides aan te leggen, eventueel in samenwerking met de lokale ondernemers.

Belangrijker evenwel, is dat de gemeente inspanningen doet om inwoners te informeren om minder energie en  water te verbruiken.  De meest milieuvriendelijke manier en goedkoopste manier van energieverbruik,  is  immers gewoon minder verbruik.

Wanneer bomen worden gekapt, doet de gemeente méér dan  nodig is en plant ze spontaan in eigen gemeente minstens evenveel  nieuwe bomen aan.  Dit wordt ook duidelijk gecommuniceerd naar de inwoners.

Op sommige plaatsen, waar er glascontainers staan, is er een probleem van sluikstorten.  Ondergrondse glascontainers zijn veel netter in het straatbeeld en nodigen minder uit tot sluikstorten.  Bovendien zijn ze beter bereikbaar voor rolstoelgebruikers.  Waar nodig en nuttig, moet worden overwogen om dergelijke ondergrondse containers te plaatsen.

 

Meer informatie leest u binnenkort in ons verkiezingsprogramma.  Indien u echter nog bijkomende suggesties hebt, dan mag u ons steeds contacteren  op oudsbergen [at] n-va.be of via onze lijsttrekker en kandidaat-burgemeester frieda.gijbels [at] n-va.be.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is