PERSBERICHT vanwege N-VA Meeuwen-Gruitrode en N-VA Opglabbeek omtrent de fusieplannen

Op 23 februari 2016

N-VA STAAT ACHTER PRINCIPIEEL AKKOORD TUSSEN MEEUWEN-GRUITRODE EN OPGLABBEEK OM TE FUSIONEREN 

Over de voordelen van een schaalvergroting op gemeentelijk vlak is er al veel gezegd en geschreven. Dat er op deze manier efficiëntiewinsten mogelijk zijn, is duidelijk. Dat het door de beperktere middelen op termijn niet anders kan, is al even duidelijk. Als N-VA zijn we voorstander van een minimum aan structuren en een maximum aan dienstverlening. 

Het provinciale bestuursniveau wordt er na een fusieronde dan ook best tussenuit geknipt, zodat de nieuwe, grotere gemeenten gerichter kunnen inspelen op de lokale noden van de inwoners. 

De N-VA afdelingen van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode staan achter het principe van gemeentelijke fusies. De schuldenafbouw die nu tijdelijk door een vervroegde fusie kan bekomen worden, is iets wat elke inwoner bovendien ten goede komt en is een kans die we moeten grijpen. Dit is de opportuniteit om de gemeentebelasting te verlagen en het gemeenteapparaat te doen krimpen.

Wij vragen ons echter af of er geen ambitieuzer doel moet worden vooropgesteld om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van schaalvergroting. Zo moet er onderzocht worden of er niet nog meer omliggende gemeenten betrokken kunnen worden. 

Identiteit is meer dan een identiteitskaart. Zo moet de bestaande lokale dienstverlening gegarandeerd blijven. Men moet blijven inzetten op de bestaande dorpskernen. 

Het is daarom wel erg jammer dat de bevolking op voorhand niet meer betrokken werd. Zo vinden we dat er tenminste een bevraging had moeten gebeuren naar de gemeente(n) die de voorkeur van de bevolking zou(den) wegdragen. 

Vooral N-VA Opglabbeek is bijzonder verrast door de bocht van 180° die hun burgemeester heeft gemaakt. In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen beweerde hij dat hij zich met hand en tand zou verzetten tegen een fusieoperatie. 
Een duidelijk en open gesprek tussen bevolking en gemeentebesturen over een visie op lange termijn is er op voorhand niet geweest en dat betreuren wij.

 
"We kunnen alleen maar hopen dat de personeelsleden van beide gemeenten op voorhand wel op een degelijke manier geïnformeerd werden, aangezien er voor hen concrete werkgelegenheid op het spel staat. " 

De N-VA afdelingen van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zullen alleszins nauw contact houden met elkaar en de verdere ontwikkelingen met argusogen blijven volgen. We zijn ervan overtuigd dat we samen een nog mooier verhaal kunnen schrijven en zullen op een constructieve manier oppositie blijven voeren, alleszins tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. 

Het uiteindelijke doel moet zijn dat de gerealiseerde besparingen gebruikt worden voor een betere dienstverlening voor elke inwoner. 

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, 23 februari 2016 

Jochen Schuermans (0475/977998) 
Renaud Hamal (0496/404950)
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is