Uit de gemeenteraad: "Project Kinderarmoede: waarom ondertekent de burgemeester van Meeuwen-Gruitrode niet?"

Op 12 februari 2016, over deze onderwerpen: Jeugd & Senioren, Welzijn

Op de gemeenteraad van 28/01/2016 werd door onze fractie gevraagd waarom onze burgemeester de “Verklaring van de burgemeesters tegen kinderarmoede” niet mee had ondertekend.  

 

Deze verklaring wil de gemeenten ertoe aanzetten kinderarmoede de nodige aandacht te geven en er ook concreet actie rond te ondernemen.  

 

De burgemeester waste zijn handen in onschuld en probeerde de zwarte piet door te schuiven naar het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs, die in de federale regering onder meer bevoegd is voor Armoedebestrijding.  Hij beweerde dat er zeker iets  schortte aan hun organisatie, omdat hij nooit briefwisseling hierover ontvangen zou hebben.

 

Vreemd, vooral als je weet dat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in beginsel elke burgemeester ook een persoonlijke e-mail heeft  overgemaakt in oktober 2015, en het initiatief daarnaast breed werd verspreid via hun maandblad “Lokaal”, dat bij alle mandatarissen in de bus komt.  Bovendien hebben meer dan 100 gemeenten de verklaring wél gevonden en ondertekend.  

 

Je zou denken dat een gemeente die er prat op gaat als één van de eerste Vlaamse gemeenten het merk “Kindvriendelijke gemeente” te hebben gekregen, extra attent is voor alle acties die op dit gebied worden ondernomen.  Misschien lag het vooral aan de kleur van het kabinet van de staatssecretaris, wie zal het zeggen?

 

Als partij die Armoedebestrijding hoog op de agenda heeft staan roepen we de burgemeester alsnog – beter laat dan nooit – op om de verklaring te ondertekenen, die terug te vinden is op de website van de POD Maatschappelijke Integratie. (http://www.mi-is.be/be-nl/armoedebeleid/verklaring-van-de-burgemeesters-...)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is