Gemeenteraad september 2022

Op 27 september 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De eerste gemeenteraad van het nieuwe werkjaar zit er weer op, dus tijd voor een verslag van de meest opmerkelijke punten.

Mislukt zittingsverslag

Meestal is de goedkeuring van de notulen en het zittingsverslag aan het begin van de gemeenteraad een formaliteit. Deze keer was dat anders. Blijkbaar was er iets helemaal foutgelopen met de audio-opname van de gemeenteraad van juni. Er zouden maar enkele minuten zijn opgenomen, waardoor het hele verloop van de gemeenteraad moest worden gereconstrueerd. Vervelend daarbij was dat dit pas in september was opgemerkt.

Onze fractie heeft zich constructief opgesteld en geholpen om onze tussenkomsten zo correct mogelijk weer te geven, maar meer dan 2 maanden na datum is dat uiteraard geen sinecure.

Het is volgens ons aan de voorzitter van de raad om mee te waken over de correcte weergave van het zittingsverslag en de controle daarop.  En opnieuw is het een pleidooi om de gemeenteraden terug in de raadszaal te organiseren, waar er apparatuur aanwezig is om de raden live te streamen (zie ook verder).

Misleidend

Een stuk landbouwgrond en bosgrond ter hoogte van de Royestraat/Harmonieweg in Gruitrode en eigendom van de Kerkfabriek, zal geruild worden met een stuk landbouwgrond op de Muisvennerheide (eigendom van het OCMW). Het stuk aan de Royestraat/Harmonieweg zal vervolgens worden verkocht aan de gemeente. De pacht op het stuk zal vervolgens verhuizen van de Royestraat naar de Muisvennerheide. Inderdaad. Ingewikkeld allemaal. En dan is dus de vraag waarom.

In de schriftelijke toelichting bij dit agendapunt, konden we het volgende lezen: “Deze overeenkomst komt tot stand (i) in het kader van het gemeentelijk belang en (ii) op grond van bijzondere omstandigheden. Zo biedt de overeenkomst de mogelijkheid om verdere gemeentelijke ontwikkelingen te kunnen doorvoeren in concreto in het kader van het masterplan van de site ‘Commanderij Gruitrode’.”

Toen onze fractie vroeg wat de plannen dan zijn met dat stuk grond dat in eigendom van de gemeente zal komen, bleek dat nog helemaal niet duidelijk te zijn. Het zou deel uitmaken van een toekomstige, nog te ontwikkelen visie en het bleek géén deel uit te maken van het masterplan. Vreemd toch?

Binnen langs de achterdeur

Er wordt opnieuw een stuk grond aangekocht om de parking van de Commanderij in Gruitrode voor te bereiden. Omdat de eigenaar niet akkoord ging met het bod, zal er worden onteigend. We stemden niet in met dit agendapunt, omdat er volgens ons op deze manier afbreuk wordt gedaan aan de historiek van de Commanderijhoeve. De historische ingang ligt immers helemaal aan de andere kant. Door de parking te voorzien aan de overzijde van de Kasteelstraat, zullen bezoekers langs de achterkant binnenkomen en bovendien telkens de drukke straat moeten oversteken. Daarnaast kunnen we ons perfect voorstellen dat de eigenaar van het stuk grond, gezien de gunstige ligging ervan, niet akkoord is met de geboden prijs.

Mogen de nieuwe schepenen niets zeggen?

Toen we vragen stelden over de nieuwe industriegrond in Opglabbeek, die samen met POM Limburg zal worden ontwikkeld, en over de zwerfvuilstatistieken, nam voorzitter en burgemeester Goossens telkens zelf het woord. Nochtans zijn lokale economie en zwerfvuil thema’s van zijn twee nieuwste schepenen.

Toen onze fractie hem daarop attent maakte, antwoordde de voorzitter botweg “dat hij wat vaart wilde maken”. Ontzettend onrespectvol naar zijn nieuwe schepenen toe en hij zou het nog enkele keren herhalen (zie verder).

Terug naar de raadszaal in Meeuwen?

Samen met Open Oudsbergen vroegen we om terug te keren naar de gemeenteraadszaal in Meeuwen, die uitgerust was met een livestreaming installatie, zodat zoveel mogelijk mensen de raad op afstand kunnen volgen en eventueel achteraf kunnen bekijken. In eerder e-mail verkeer hieromtrent had de burgemeester aangegeven dat de discussie voor hem voor deze legislatuur ten einde was en dat de raden in den Ichter in Opglabbeek zouden blijven doorgaan. Toch redelijk ongepast als je het ons vraagt. De ventilatie van de raadszaal zou nog niet in orde zijn, maar het ergste was dat ook nog geen studie was gebeurd naar de benodigde technische aanpassingen. En dat terwijl we verleden jaar al aangaven dat ventilatie noodzakelijk zou blijven, covid of niet. Een ruimte die binnen de kortste keren gevuld is met CO2 is immers nooit bevorderlijk voor de werkijver. De dure livestreaming installatie staat ondertussen in Meeuwen ongebruikt te verouderen.

Vervuiling van het infiltratiebekken in de Heiderbosstraat?

Enkele Oudsbergenaren hadden ons attent gemaakt op de problematiek van een infiltratiebekken aan de Heiderbosstraat. Het water leek vies, er dreven ook dode dieren op en het water geraakte maar moeilijk weg door de kleiachtige ondergrond. Door de recente overstromingen was dat vuile water in de omliggende tuinen gestroomd, waardoor omwonenden geen moestuin meer durfden te houden.

Het gemeentebestuur beloofde actie. Wij vroegen om ons zeker op de hoogte te houden van de uitslag van staalnames en van verder onderzoek en ingrepen. We houden alleszins de vinger aan de pols!

(Ook bij dit punt kreeg de schepen van milieu en omgeving het woord NIET)

De voorzitter valt keer op keer uit zijn rol

De collega’s van Open Oudsbergen vroegen naar de energiebesparende maatregelen die het gemeentebestuur zou nemen of al genomen had. Toen opnieuw de bevoegde schepen van klimaat en energie het woord niet kreeg en de burgemeester/voorzitter in  haar plaats antwoordde, werd het me even te veel. Ik kwam tussen om te zeggen dat er een fundamenteel probleem is met het voorzitterschap. De voorzitter wordt verondersteld om het woord te verlenen en het debat te modereren, niet om telkens zelf het woord te nemen en als burgemeester te spreken in naam van zijn schepenen. Bij verschillende agendapunten werd er door de burgemeester (voorzitter) bovendien serieus uitgeweid om de eigen verdiensten in het licht te zetten en hij liet geen kans onbenut om pluimen op de eigen hoed te steken. En dat terwijl niemand hem kon onderbreken of terug naar de essentie kon brengen (aangezien hij zelf ook voorzitter is). Hier moet voor onze fractie echt verandering in komen en we zullen de voorzitterskwestie de volgende keer ter stemming brengen. Er moet toch een beetje respect zijn voor het democratische debat en dat is de huidige voorzitter blijkbaar niet gegeven.

Frieda Gijbels (fractievoorzitter N-VA Oudsbergen)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is