Verslag gemeenteraad 23 januari 2023

Op 6 februari 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Dit keer leek de agenda van de gemeenteraad geen directe aanleiding te geven tot grote debatten. En toch werd het redelijk laat, niet in het minst door de actieve N-VA fractie.

Even de belangrijkste punten op de agenda overlopen:

Misschien wel de onteigening in het kader van de Parking van de Commanderij in Gruitrode. Iedereen weet ondertussen wel dat de N-VA fractie koele minnaar is van dat hele project. Zo ontzettend duur (meer dan 20 miljoen) en zo ontzettend onpraktisch (het kan de activiteiten van het Cultuurpunt, dat zal worden gesloopt, niet huisvesten). Maar de CD&V lijkt blind te zijn voor rationele argumenten als het over hun prestigeproject gaat.

Het gaat zelfs zover dat particuliere grond wordt onteigend om er parkeerplaats van te maken. Als argument wordt er aangehaald dat het om het “algemeen belang” gaat. Een compleet oneigenlijk gebruik van het begrip! Het gaat niet op om grond te onteigenen omdat je toevallig een project in de buurt wil realiseren, waarvan je de parking ook gerust elders zou kunnen plannen. Men verwart hier parkings die horen bij openbare wegen en spoorwegen met een parking die hoort bij een project. Het bestuur wou echter van geen wijken weten en volhardt in de boosheid.

In een ander agendapunt stelde men voor om 7 sloopopdrachten, verspreid over de gemeente, te bundelen, “zodat er aanzienlijke besparingen konden worden gerealiseerd”. Hoeveel die besparingen dan precies bedroegen, daar kon het bestuur dan weer niet op antwoorden. Hallo? Hoe ernstig is dat bestuur bezig met de besteding van onze centen? Hoe worden die berekeningen dan precies gemaakt? 

Als toegevoegd punt vroegen we om een update met betrekking tot het aantal steunaanvragen in deze financiële crisis. Worden de mensen en gezinnen met financiële moeilijkheden geïdentificeerd en vinden ze hun weg naar hulp? Wordt er ingezet op kansarmoede bij kinderen?
Het is voor onze fractie belangrijk dat mensen die in moeilijkheden zitten daar weer uit geraken en zo goed mogelijk zelfredzaam worden. Als daarbij hulp of een duw in de goede richting nodig is, dan moeten we dat ook bieden. De bevoegde schepen gaf al wat toelichting, maar beloofde om over enkele weken terug te komen met meer gegevens. We volgen het op.

Frieda Gijbels, fractieleider N-VA Oudsbergen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is