Verslag gemeenteraad maart 2023

Op 11 april 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Laten we maar meteen met het goede nieuws beginnen. Er werd voor het eerst een agendapunt van de N-VA fractie unaniem goedgekeurd!

En niet zomaar eentje. Eentje over gezondheidszorg en preventie. Een van mijn stokpaardjes, ik weet het. Maar alles staat of valt met een goede gezondheid, toch?

In maart wordt de preventie van darmkanker steevast onder de aandacht gebracht. Ook onze gemeente doet dat. En niet zonder resultaat. Bijna 62% van onze Oudsbergenaren tussen 50 en 75 jaar neemt deel aan de gratis stoelgangtest. Maar dat kan dus nog beter. We willen preventiekampioen worden en ook die laatste 38% zo ver krijgen om een staaltje op te sturen.

Het slechte nieuws is immers dat darmkanker elk jaar vele mensen treft. Maar het goede nieuws is dat een vroege diagnose veel ellende kan besparen.

We stelden dus namens de N-VA fractie voor om nog meer actie te voeren door sprekers uit te nodigen, filmpjes te tonen en de deelnamestatistieken regelmatig kenbaar te maken. Want het is een wedstrijdje met onszelf en alle deelnemers zijn winnaars. We roepen dus nog eens op: "Doe de test"! Het is namelijk "Poepsimpel"... (meer informatie op stopdarmkanker.be).

De reguliere agenda was verder niet al te zwaar. Een luttele 6 punten stonden er ingepland.

Zo ging het over de uitbreiding van het Sentower Park in Opglabbeek. We uitten onze ongerustheid over de verkeersafwikkeling. Het centrum van Gruitrode en Opglabbeek zijn immers niet op dit zware verkeer ingesteld. Hoe knap we de internationale uitstraling van Sentower ook vinden en hoe goed het ook is voor onze lokale handelaars en horeca, het ligt daar gewoon op de foute plek. We moeten dus goed waken over de leefbaarheid van ons Oudsbergen. We onthielden ons dan ook op dit punt.

Verder waren we het eens met de regenboogpaden die de zebrapaden zullen vervangen aan de verschillende scholen in onze gemeente. Maar we konden het niet laten om het toch nog even te hebben over de eerdere weigering van het voormalige gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitrode om op ons voorstel de regenboogvlag uit te hangen.

Omwille van de lichte agenda stelden we nog 6 vragen om toelichting.

GLASBOLLEN

Lut stelde de vraag hoe het kwam dat er vaak erg veel rommel naast de glasbollen staat en of er gepast werd opgetreden tegen vervuilers. De gemeente antwoordde dat het niet mogelijk was de bollen regelmatiger te legen, maar dat men wel “werkte aan een camerabeleidsplan”. Veel concreets leek er dus nog niet te gebeuren, maar we zullen de kwestie wel goed opvolgen.

ONDERHOUD GEMEENTEWEGEN EN FIETSROUTENETWERK

Het viel ons en enkele Oudsbergenaren op dat de toestand van de gemeentewegen en het toeristisch fietsroutenetwerk op vele plaatsen te wensen overlaat. Ik stelde dan ook de vraag wat de vertraging veroorzaakte. Wat volgde was een eerder floue uitleg over de planning door de technisch specialisten. Niets dat niet voorzien had kunnen worden, volgens onze fractie. Het zal dan ook eerder kwestie van prioriteiten zijn dan kwestie van overmacht. Ondertussen liggen vele kleinere wegen (Boendersstraat, Leemakkerstraat, ...) er gevaarlijk bij, zeker voor fietsers. Op onze vraag waarom er geen grasdallen konden worden voorzien aan de wegranden, antwoordde de burgemeester dat dat de snelheid op die wegen nog zou opdrijven. Wat een kromme redenering. Als er te snel gereden wordt, dan moet dat gewoon worden gehandhaafd. Het is toch wel een hele rare en zelfs onverantwoorde oplossing om slechte wegen aan te leggen zodat mensen trager zouden rijden?

OVERHEVELING MIDDELEN AGB

Renaud vroeg hoe het kwam dat 300.000 euro die was bestemd voor het onderhoud van de verschillende buurthuizen niet werd gebruikt in 2022, maar werd doorgeschoven naar dit jaar.

GRATIS WIFI in DORPSKERNEN

Verder vroeg Renaud hoe het kwam dat er wel subsidies waren bekomen van Europa om WiFi te installeren in de gemeente, maar dat er nergens gratis WiFi te vinden was op de openbare plaatsen in de verschillende dorpskernen. De meerderheid antwoordde dat dat uiteindelijk te duur was gebleken en dat men zich had beperkt tot de installatie van WiFi binnen enkele gebouwen, zoals de gemeentehuizen, sporthallen, buurthuizen en bibliotheken.

OVERZICHT GEMAAKTE KOSTEN COMMANDERIJ GRUITRODE

De Commanderij van Gruitrode blijft voor de N-VA fractie een bijzonder belangrijk dossier, omdat het een grote impact heeft op onze gemeentelijke financiën. De kosten lopen maar op en doordat er ondertussen al vele architecten, planningsbureaus en consultants betrokken zijn geweest, is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. We vroegen dan ook om een oplijsting van alle betrokken partners tot nu toe en de kosten die daaraan waren verbonden.
De totaalsom voor architecten, planningsbureaus en consultants bedraagt momenteel ongeveer 2,5 miljoen euro (exclusief btw). Een enorm bedrag dus, waar nog niet alles in opgenomen is. Zo werd in het verleden ook al het plan ‘Det weert Roy’ uitgewerkt. Wat de kostprijs daarvan is geweest, is niet helemaal duidelijk. Zo is er indertijd een fout gemaakt door het project niet openbaar aan te besteden, terwijl de kostprijs een openbare aanbesteding noodzakelijk maakte. Gerechtelijke kosten zijn ook niet inbegrepen in de voorlopige totaalkost. En dan is er ondertussen nog zo goed als niets gebeurd op het terrein. We zijn erg bezorgd om de kost te zien evolueren van een oorspronkelijke 13 miljoen tot meer dan 20 miljoen vandaag. En we vrezen dat de uiteindelijke prijs nog veel hoger zal zijn dan dat. Wat ons betreft is het niet verantwoord om op dit pad verder te gaan. Het zal een strop rond de nek van de Oudsbergenaren worden. We zullen het dossier uiteraard goed blijven opvolgen.

OPVOLGING SITUATIE INFILTRATIEBEKKEN HEIDERBOSSTRAAT

Katy vroeg vervolgens naar de stand van zaken met betrekking tot het infiltratiebekken in de Heiderbosstraat. Dit punt werd eerder al door ons op de gemeenteraad gebracht, maar het was niet duidelijk wat er ondertussen was gebeurd. Volgens de bevoegde schepen waren er ondertussen plaatsbezoeken geweest, waarbij er niets bijzonders was vastgesteld. Nochtans hebben we met eigen ogen moeten vaststellen dat er wel degelijk problemen waren met het infiltratiebekken, waarbij er viezigheid en zelfs dode dieren werden vastgesteld. Bovendien functioneerde het bekken bij hevige regenval niet, waardoor het vieze water in de naburige tuinen stroomde.

De schepen gaf wel aan dat er afvalwater van het bedrijventerrein in het overstort stroomde.

Het bestuur zou in mei een overleg hebben met Fluvius en Aquafin omtrent de werking van het infiltratiebekken. Ook zou er nog overleg lopen met een laboratorium dat waterstalen zou gaan analyseren. Samengevat: nog weinig concreets gebeurd.

Aangezien de buurtbewoners niet op de hoogte waren van de stappen die nog worden genomen, vroeg Katy om hen zeker te betrekken en te informeren. Zelf houden we ook dit dossier natuurlijk goed in de gaten.

P.S. Enkele dagen na de gemeenteraad was er nog een vergadering met enkele fractievertegenwoordigers over de LOKATIE van de GEMEENTERAAD. Lut vertegenwoordigde daar de N-VA fractie. Aangezien er in de raadszaal geen ventilatie is voorzien, zullen de gemeenteraden in het vervolg afwisselend in Meeuwen ('t Heem), Gruitrode (Cultuurpunt) en Opglabbeek (Den Ichter) plaatsvinden. De raadszaal in Meeuwen kan dus nog steeds niet worden gebruikt, hoewel daar op verzoek van de oppositie live streaming apparatuur werd voorzien, zodat inwoners de gemeenteraad van op afstand zouden kunnen volgen of uitgesteld bekijken. Dat de CD&V meerderheid daar geen prioriteit van maakt, maar aan andere projecten wel handenvol geld uitgeeft is veelzeggend, als je het ons vraagt...

 

Frieda Gijbels, fractieleider N-VA Oudsbergen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is